top of page

Suhde syvenee, kun osoitat olevasi kiinnostunut asiakkaasta

Päivitetty: 28. syysk. 2022Mitä se ihmislähtöisyys on? Näillä perusvinkeillä ymmärrät asiakkaasi tarpeen.


Miksikö kirjoitan tämän? Koska väitän, että ihmislähtöinen kehittäminen on uusi normaali ja haluan perustella väitteeni sinulle, jotta sinä voisit menestyä siinä mikä sinulle on tärkeää. Autan sinua rakentamaan kannattavampaa liiketoimintaa, rakastettavan brändin, toimivan julkisen palvelun, innostavan työyhteisön tai vaikka perheen, jossa kuunnellaan toinen toisiaan.


  • Ihmislähtöinen - Mitä se on?

  • kehittäminen - Mitä se on?

  • on uusi normaali - Miten niin?


Ota blogi seurantaan ja lue loppuun asti, niin lupaan vastata sinulle näihin kaikkiin kysymyksiin. Ja jos menestyminen kiinnostaa, niin varaa ihmeessä myös ilmainen sparraus minulta tai kollegoiltani. Voit myös kuunnella blogin Spotifyssa!Mutta nyt - Mitä se ihmislähtöisyys on?Mitä voimme oppia taitavilta lahjan antajilta?


Mietipä tarjoamaasi palvelua tai tuotetta hetki siten kuin se olisi syntymäpäiväyllätys tai vaikkapa joululahja, jonka annat asiakkaallesi. Itse olen ollut aivan karmaisevan huono antamaan lahjoja ihmisille. Pelkkä ajatus etsintäoperaatiosta automarketin hyllyjen välissä nostaa hikikarpalot otsalle. Perheenjäseneni ovat kärsineet tästä taitamattomuudestani pitkään.


Olen tuhlannut rahaa ja mokaillut parisuhteessa lahjoja ostamalla, olen myös suututtanut äitini antamalla hänelle klassisesti keittiövälineitä joululahjaksi (onneksi äidit antavat aina anteeksi). Kunnes tajusin missä mättää. Tein lahjaostoksia harkitsemattomasti, kiireessä ja mutu-tuntumaan perustuen. Unohdin kuunnella mitä ihminen oikeasti tarvitsee ja toivoo. Tässä tullaan nyt siihen ihmislähtöisyyteen.


Taitava lahjanostaja nimittäin kuuntelee ja jopa aktiivisesti kysyy pitkin vuotta puolisonsa toiveita ja tarpeita, kirjaa niitä ylös päiväkirjaan tai painaa ne mieleensä, jolloin tilanteen sattuessa onnistuneen lahjan hankkiminen käy leikiten (ja stressivapaasti). Myös lahjan vastaanottaja on tyytyväinen, suorastaan yllättynyt ja onnellinen. Tällainen lahja on ratkaisu ja osoitus siitä, että kuuntelit. Se on toiveiden täyttymys, eikä vain pakollinen paha. Ja niin rakkaus syvenee.


Taitava ja menestyvä yrittäjä tai julkisen palvelun kehittäjä toimii samalla tavalla kuin taitava lahjan antaja. Hyviä ja rakastettavia palveluita, joita ihmiset kuluttavat mielellään ja jotka pystytään tuottamaan kustannustehokkaasti (ja stressivapaasti) suunnitellaan asiakkaan tarpeita ymmärtäen. Tällainen kehittäjä kerää palautetta, kysyy ja haastattelee asiakkaitaan, kutsuu heitä osallistumaan kehittämiseen, testaa uutta ja kuuntelee asiakkaan mielipidettä sekä kirjaa ylös tietoa asiakkaistaan.


Ole kiinnostunut asiakkaasta ja osoita kiinnostuksesi

Ihmislähtöinen kehittäjä piirtää itselleen selkeän visuaalisen kuvan siitä minkälainen hänen asiakkaansa on ja mikä tai mitkä ovat hänen todelliset ongelmansa. Riittää, kun yksinkertaisesti on kiinnostunut ja osoittaa kiinnostuksensa toista kohtaan. Ja niin rakkaus syvenee.


Mistä sitten pitäisi olla kiinnostunut?


Ole kiinnostunut asiakasryhmistä

Luo visuaalinen mielikuva asiakkaastasi

Asiakasta on vaikeampi unohtaa, kun asiakasprofiili on edessäsi

istuessasi työpöytäsi ääreen miettimään minkälaista uutta palvelua tai tuotetta alkaisit kehittää myytäväksi ja tuotettavaksi.


Asiakkaan lompakko raottuu (ja sydän väräjää) aina silloin, kun joku onnistuu tarjoamaan hänelle täsmäratkaisun ongelmaan ja helpottamaan hänen elämäänsä. Täsmäratkaisun pystyt kuitenkin kehittämään vasta sitten, kun tiedät ja tunnet asiakkaasi ja hänen tarpeensa riittävän hyvin, etkä ole pelkän mutu-tuntuman varassa.


Lahjan antajana olen edelleen korkeintaan keskinkertainen, mutta olen opetellut kuuntelemaan.


Sitä se ihmislähtöisyys on.

 
Jutellaanko lisää ihmislähtöisyydestä ja sen merkityksestä nykypäivän kehittämistyössä?

Varaa ihmeessä aika veloituksettomaan sparraukseen, soita tai laita vaikka tekstari niin olen sinuun pian yhteydessä!
JUSSI OLAVI JOKINEN

Tehtaan Tyyppi

"Syväajattelija, jonka sanan säilä ja iskevä luovuus yllättävät kerta toisensa jälkeen." +358406841661 jussi@arctic-factory.com


91 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page