top of page

Kuinka käy ihmisiltä osallistaminen strategiatyöhön?

Asiakkaiden ja asukkaiden osallistaminen strategiatyöhön hyödyttää sinua monin tavoin. Ensinnäkin asiakkaat antavat sinulle arvokasta tietoa tarpeistaan, mieltymyksistään ja odotuksistaan, mikä auttaa sinua kehittämään tuotteita ja palveluja, jotka vastaavat paremmin heidän tarpeitaan. Kun pyrit ymmärtämään asiakkaiden tai asukkaiden todellisia tarpeita ja syitä ostaa tai hyödyntää palveluasi, pystyt tekemään myös laadukkaampia valintoja strategiassasi.

Toiseksi asiakkaiden osallistaminen strategiatyöhön lisää heidän lojaalisuuttaan ja sitoutumistaan, koska he tuntevat olevansa arvostettuja ja kuultuja. Kolmanneksi asiakkaiden osallistaminen auttaa sinua tunnistamaan uusia kasvu- ja innovointimahdollisuuksia sekä mahdollisia riskejä ja haasteita.

Kaiken kaikkiaan asiakkaiden osallistaminen strategiatyöhön parantaa toiminnan suorituskykyä, lisää asiakastyytyväisyyttä, synnyttää dialogista innovointia ja lujittaa suhteita kohderyhmään. Ja tekee maailmasta pikkuisen paremman paikan.

  • Monipuoliset näkökulmat: Eri kohderyhmien, osastojen, tasojen ja taustojen edustajat tuovat ainutlaatuisia näkökulmia, jotka rikastuttavat strategian kehittämisprosessia.

  • Omistautuminen ja sitoutuminen: Kun ihmiset osallistuvat strategian laatimiseen, he tuntevat omistajuutta ja sitoutuvat todennäköisemmin strategian onnistuneeseen toteuttamiseen.

  • Ostaminen ja tuki: Ihmisten osallistuminen strategiatyöhön auttaa saamaan strategialle hyväksynnän ja tuen sidosryhmiltä, asiakkailta ja koko organisaatiolta.

  • Parempi päätöksenteko: Yhteistyö muiden kanssa johtaa parempaan päätöksentekoon, kun otetaan huomioon laajempi valikoima mahdollisuuksia ja mahdollisia seurauksia.

  • Parempi viestintä: Ihmisten osallistuminen strategiatyöhön parantaa viestintää ja avoimuutta, mikä voi lisätä luottamusta ja yhtenäisyyttä.


Miten osallistaminen tapahtuu käytännössä?

Julkisen sektorin organisaationa ja yhtä lailla yrityksenä asiakkaiden osallistaminen strategiatyöhön on arvokas tapa parantaa palveluita ja luoda entistä asiakaskeskeisempi lähestymistapa koko henkilöstölle. Seuraavassa on muutamia vinkkejä siitä, miten voit ottaa asiakkaat mukaan strategiatyöhön:

  • Tunnista asiakkaasi: Ennen kuin osallistat asiakkaat strategiatyöhön, on tärkeää tunnistaa, keitä asiakkaasi ovat. Näitä voivat olla kansalaiset, yritykset ja muut sidosryhmät, jotka ovat vuorovaikutuksessa organisaatiosi kanssa.

  • Valitse oikeat osallistamismenetelmät: Asiakkaiden osallistamiseen on monia eri tapoja, kuten kyselyt, yhteiskehittäminen, asiakas- ja asukasraadit, kumppanuuspöydät ja käyttäjätestaukset. Valitse menetelmät, jotka sopivat parhaiten tavoitteisiisi ja asiakkaidesi tarpeisiin.

  • Kommunikoi selkeästi: Kun otat asiakkaat mukaan strategiatyöhön, on tärkeää, että kerrot selkeästi tavoitteistasi ja päämääristäsi ja annat selkeät ohjeet osallistumisesta.

  • Anna aikaraami: Kerro asiakkaillesi missä ajassa pyrit muutosta tekemään ja anna asiakkaillesi työkalut ymmärtää millä aikataululla tuloksia on odotettavissa.

  • Toimi palautteen perusteella: Kun olet kerännyt palautetta asiakkailta, on tärkeää toimia palautteen perusteella ja tehdä tarvittaessa muutoksia strategiaasi ja palveluihisi.

Kaiken kaikkiaan asiakkaiden osallistaminen strategiatyöhön auttaa luomaan entistä asiakaskeskeisemmän lähestymistavan, parantamaan palveluitasi ja rakentamaan luottamusta sidosryhmien kanssa.

Osallistaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Jos osallistaminen ei vielä ole osa arkeasti, aloita muutos heti ja pienin askelin. Tartu rohkeasti toimeen; kokeile ketterästi ja aloita pienestä. Yksinkertaisimmillaan osallistaminen voi olla lyhyt keskustelu, puhelinsoitto tai vaikka sähköposti muutamalle avainhenkilölle. Pienet onnistumiset ruokkivat innostusta ja osoittavat mitkä ovat sinulle parhaita tapoja osallistaa.

Muista myös, että et ole yksin näiden haasteiden kanssa. Strategiatyössä otetaan nyt isoja harppauksia osallistamisen ja ihmislähtöisen kehittämisen suuntaan ja apua muutokseen on tarjolla. Lähde sinäkin matkalle ihmisyyteen.


Terveisin #tehtaantyypit 

Matkalla ihmisyyteen -podcastin 3. tuotantokausi julkaistaan kokonaisuudessaan 31.5.2023. Tilaa uutiskirjeemme täältä ja pysyt ajantasalla uusista sisällöistä.

40 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page